Club Calculatie

Kostprijsberekening in de bouw

Komen tot een heldere winstgevende kostprijsberekening

Uiteraard maakt u graag winst. Het is daarom dat u een eigen bouwbedrijf runt. Maar ondernemen is ook risico's nemen. En met elke offerte die u maakt neemt u opnieuw een risico. Dekt uw offerte alle kosten?

Aan de hand van concrete en realistische oefeningen ontdekt u de essentiële elementen van een goede kostprijsberekening. U ontwikkelt de nodige inzichten en tools die u onmiddellijk kan toepassen in uw eigen onderneming.

Of u nu starter in de bouw bent. Of een doorgewinterde bouwondernemer. Met deze opleiding optimaliseert u uw kostprijsberekening, en ook uw winsten.
 

SEPTEMBER-ACTIE 1 + 1 ...

Schrijf jezelf en een collega in. En kom met 2 personen voor de prijs van 1 naar deze opleiding.

Locaties en data

di 27 sep, di 4 okt, di 11 okt, di 18 okt, di 25 okt - Herentals
Link21, Welvaartstraat 14

Duur

Opleiding van 5 avonden telkens van 16u tot 20u. 

Start op dinsdag 27 september 2022. 


Inbegrepen

Een aangename locatie, broodjeslunch, koffiebreak, gratis parking en een syllabus van de volledige opleiding.

En een halve dag 1-op-1 begeleiding na de cursus. 

 

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kunnen we deze opleiding aan een voordelig tarief aanbieden. Extra gebruik van de KMO-portefeuille is daarom niet mogelijk.

 

SEPTEMBER-ACTIE 1 + 1 ...

Schrijf jezelf en een collega in. En kom met 2 personen voor de prijs van 1 naar deze opleiding.

Prijs (excl. btw)

Leden Bouwunie: € 575,00
Niet-leden: € 575,00

Mike Bogaerts, Hoofdadviseur Afdeling Bedrijfsbeheer WTCB, met jarenlange ervaring in kostprijsberekening. Dankzij dagelijkse contacten met kmo’s en zelfstandigen uit de sector kent hij alle details.

Inhoud

Sessie 1 - Basisprincipes van de kostprijsberekening voor de bouw

U bespreekt in detail de verschillende onderdelen en bepalende fasen in het bouwproces. Aan de hand van concrete informatie krijgt u inzicht in de diverse onderdelen van een kost- en aanbiedingsprijs.
 

Wat onthoudt u? De doelstelling van kostprijsberekening. Winst en omzet: wat en hoe? De kostenelementen. Het bepalen van een uurloon (eenvoudig). Het vastleggen van de kostenelementen en calculatiefiches die in heel wat projecten voorkomen, en hoe u deze codeert in een bibliotheek.
 


Sessie 2 - Offerte en werkvoorbereiding

U zet de theorie om in de praktijk.  Via een grondige voorcalculatie en transparante werkwijzen raamt u de kostprijs van een project. Om daarna het calculatiedossier te gebruiken als basis voor uw werkvoorbereiding en planning.
Met behulp van het gratis programma CPRO maken we een uitgebreide voorcalculatie. Een kant-en-klare offerte is het resultaat van de dag.


Wat onthoudt u? U leert over de specifieke bouwplaatskosten (theorie en praktijk), meetstaten, het opstellen van een werkvoorbereiding en het maken van een kostprijsberekening.
 


Sessie 3 - Vorderingsstaten en nacalculatie

Na de voorcalculatie, de werkvoorbereiding en de planning breekt de volgende fase aan in het bouwproces: de werfopvolging met de hieraan gekoppelde vorderingsstaten en nacalculatie.
U graaft dieper in de gegevens die nodig zijn voor uur-, machine-, materiaal- en onderaannemer-registraties. Hoe u een vorderingsstaat opstelt? En hoe u aan nacalculatie doet? Dat weet u op het einde van de dag.
 

Wat onthoudt u? U leert over registraties, controle van de kostprijs tijdens de uitvoering, het bepalen van de verschillende afwijkingen van de directe kosten, de prijsherzieningsformule, de nacalculatie van de directe kosten van een project.


 

Sessie 4 - Bepalen van een uurloon

Uw arbeidskosten wegen vaak het meest door in een project. Het is dus zeker aan te raden deze kost eens grondig te bekijken.
 

Wat onthoudt u? U leert over de kostprijs van een uurloon, de cao, de sociale lasten, regielonen, tijdnormen, de verplaatsingsvergoeding en de mobiliteitspremie, het identificeren, indelen en budgetteren van de algemene kosten, het bepalen van een algemene kosten uurtoeslag en/of percentage en van een winst uurtoeslag en/of -percentage.
 


Sessie 5 - De directe kosten en optimalisatie van uw kostprijs i.f.v. uw orderboekje

U gaat in deze sessie dieper in op de overige directe kosten. En leert werken met de CMK (kostenschaal voor aannemersmaterieel). Tot slot werken we een volledige case uit. Zo verwerft u een goed inzicht in de structuur en de aanpassingsmogelijkheden van uw kostprijsberekening.
 

Wat onthoudt u? U leert een materiaalkost, -hoeveelheden en een materieelkost bepalen (eenvoudig, uitgebreid en volgens de CMK). U krijgt inzicht in de structuur van de kostprijs en u leert uw prijsberekening dynamiseren in functie van het orderboekje.