Opleidingsreeks

Kostprijsberekening in de bouw

De verschillende stappen om tot een goed resultaat te komen

Maak jij graag winst? Uiteraard. Het is daarom dat je een eigen bouwbedrijf runt. Maar ondernemen is ook risico's nemen. En met elke offerte die je maakt, neem je opnieuw een risico. Het is daarom van groot belang om al je kosten goed in te schatten, om zo maximaal je marges te garanderen. En je project met winst af te sluiten.ten.

 

In deze cursus leer je met realistische oefeningen hoe je een goede kostprijsberekening maakt. Met als extra een halve dag persoonlijke begeleiding. 

 

Aan de hand van concrete en realistische oefeningen ontdek je de essentiële elementen van een goede kostprijsberekening. Je ontwikkelt de nodige inzichten en tools die je onmiddellijk kan toepassen in je eigen onderneming.

Of je nu starter, zelfstandige in de bouw of een doorgewinterde bouwondernemer met tientallen werknemers bent. Met deze opleiding optimaliseer je jouw kostprijsberekening, en ook je winsten. Een must dus voor elke bouwzelfstandige.

Locaties en data

wo 23 feb, wo 2 maa, wo 9 maa, wo 16 maa, wo 23 maa - Melle
Adequat, Brusselsesteenweg 159

Duur

Opleiding van 5 avonden telkens van 16u tot 20u. Pauze wordt voorzien. 

Start op 23 februari 2022. 


Inbegrepen

Je ontvangt ook een syllabus van de volledige opleiding.

Nieuw! Een extra halve dag persoonlijke begeleiding. 

 

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kunnen we deze opleiding aan een voordelig tarief aanbieden. Extra gebruik van de KMO-portefeuille is daarom niet mogelijk.

Prijs (excl. btw)

Leden Bouwunie: € 575,00
Niet-leden: € 575,00

Mike Bogaerts, Hoofdadviseur Afdeling Bedrijfsbeheer WTCB, met jarenlange ervaring in kostprijsberekening. Dankzij dagelijkse contacten met kmo’s en zelfstandigen uit de sector kent hij alle details.

Sessie 1 - Basisprincipes van de kostprijsberekening voor de bouw

Je bespreekt in detail de verschillende onderdelen en bepalende fasen in het bouwproces. Aan de hand van concrete informatie krijg je inzicht in de diverse onderdelen van een kost- en aanbiedingsprijs.

Sessie 2 - Offerte en werkvoorbereiding

Via een grondige voorcalculatie en transparante werkwijzen raam je de kostprijs van een project. Om daarna het calculatiedossier te gebruiken als basis voor jouw werkvoorbereiding en planning. Met behulp van het gratis programma cpro maken we een uitgebreide voorcalculatie. Een kant-en-klare offerte is het resultaat van de dag.

Sessie 3 en 4 - Vorderingsstaten en nacalculatie

Na de voorcalculatie, de werkvoorbereiding en de planning breekt de volgende fase aan in het bouwproces: de werfopvolging met de hieraan gekoppelde vorderingsstaten en nacalculatie. Je graaft dieper in de gegevens die nodig zijn voor uur-, machine-, materiaal- en onderaannemerregistraties.

Sessie 5 - Bepalen van een uurloon

Jouw uurloon en dat van je arbeiders wegen vaak het meest door in een project. Het is dus zeker aan te raden deze kost eens grondig te bekijken.

Sessie 6 - De directe kosten en optimalisatie van uw kostprijs in functie van uw orderboekje

Je gaat in deze sessie dieper in op de overige directe kosten. En leert werken met de CMK (kostenschaal voor aannemersmaterieel). Tot slot werken we een volledige case uit. Zo verwerf je een goed inzicht in de structuur en de aanpassingsmogelijkheden van jouw kostprijsberekening.